30 november 2017
Leren focussen is heel belangrijk als het niet vanzelf aan komt waaien. De kracht van focussen wordt vaak onderschat en dit zorgt ervoor dat we steeds slechter in staat zijn om goed te focussen. Zo werd er in het jaar 2000 een onderzoek gedaan dat in 2015 werd herhaald. Dit onderzoek, door het National Center for Biotechnology Information uitgevoerd, legde vast hoe lang we kunnen focussen. In 15 jaar tijd moesten we bijna 4 seconden inleveren. In 2015 konden we gemiddeld nog 8,25 seconden focussen, terwijl we dit in 2000 gemiddeld 12 seconden konden. Het is tijd om de kracht van focussen weer te gaan ontdekken om er ons voordeel uit te halen.
Leren concentreren op jouw manier
Eén ding moet je altijd in gedachten houden: focus is heel persoonlijk! Wat voor de ene persoon fantastisch werkt – en veel meer focus oplevert – kan voor de ander juist een valkuil vormen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die heel gefocust worden door een hypnosesessie voor meer focus te bekijken op YouTube, terwijl anderen de kriebels krijgen van dit soort sessies. Uiteindelijk moet je jouw unieke weg naar focus zien te vinden. Het Effectieve Werken helpt je hierbij. Wij geven je 5 tips die je kunt testen.
1. Concentratie verbeteren met motivatie
Concentratie en motivatie kunnen niet los van elkaar worden gezien. Als je geen motivatie hebt, dan valt je concentratie ook weg. Om je concentratie te verbeteren is het dus nodig om aan je motivatie te werken. Vind zo veel mogelijk voordelen, waar je van kunt profiteren als je de taak afrondt, en gebruik deze om meer motivatie te krijgen. Zo krijg je direct meer focus.
2. Je tijd goed indelen
Probeer een dag van tevoren je tijd voor de volgende dag goed in te delen. Aandacht voor time management is heel belangrijk als je wilt leren focussen. Je kunt namelijk niet focussen als je steeds op de klok en in je agenda moet kijken om te zien of je het allemaal wel gaat redden. Lees eens onze 60 beste time management tips om te zien waar jij winst kunt behalen.
3. Verwijder alle afleidingen
We hebben allemaal te maken met afleidingen, maar we zijn zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor het toelaten van deze afleidingen. Heel veel afleidingsfactoren kun je namelijk makkelijk verwijderen. Afleidingen weerstaan is veel makkelijker als je ze niet kunt zien of horen. Als jij het geluid van jouw smartphone uitschakelt en het toestel in de la van je bureau legt, dan kun je de neiging om steeds op je toestel te kijken gemakkelijker weerstaan dan wanneer je deze met geluid aan op je bureau legt. Verwijder zo veel mogelijk afleidingen om te leren focussen.
4. Doe voortdurend concentratie oefeningen
Concentratie oefeningen kun je altijd en overal doen. Probeer eens je diner te eten zonder aan iets anders te denken dan aan het gerecht op je bord. Lees een boek en probeer je zo lang mogelijk met niets anders bezig te houden. Wandel eens met de hond en probeer aan niets anders te denken dan aan je hond. Door dit soort concentratie oefeningen in je vrije tijd te doen kun je je concentratie verbeteren op je werk. Je krijgt steeds meer focus, waardoor deadlines halen (bijna) een fluitje van een cent wordt.
5. Eten, slapen en positief denken
Als je ongezond en/of onregelmatig eet, dan gaat dit ten koste van je focus. Je vermogen om te focussen wordt ook steeds minder als je te kort of onregelmatig slaapt. Negatief denken vermindert je concentratievermogen. Kortom, de gouden mix om te leren focussen is goed eten, goed slapen en positief denken. Zorg goed voor jezelf, want pas dan kun je goed leren concentreren.
Tip:
Volg een time management cursus!
Heb jij het idee dat je gewoonweg te weinig focus hebt om je dagelijkse taken op tijd af te ronden? Een goede time management cursus kan je helpen! Leer hoe je meer rust in je hoofd krijgt, waardoor je makkelijk kunt (leren) focussen. Vraag onze gratis brochure aan of neem eens contact met ons op voor meer informatie en advies.
Meer informatie Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen. Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties. Een teamheeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam. ‹ Opnieuw beginnen ‹ Opnieuw beginnen ‹ Opnieuw beginnen ‹ Opnieuw beginnen ‹ Opnieuw beginnen Teamspirit ‹ Opnieuw beginnen ‹ Opnieuw beginnen Bekijk de training(en)Ontdek de training die bij je past
Voor jezelf of een collega
In een groep
1-op-1
Voor een groep
Voor een team
Praktische training
Training(en)
Lees verder`; html += htmlSegment; }); let container = document.querySelector('.course-list'); container.innerHTML = html; const resultContainer = document.querySelector('#results'); resultContainer.classList.remove('hide'); } document.querySelectorAll('button.btn.secondary').forEach(item => { item.addEventListener('click', event => { var showTarget = item.dataset.pftarget; var lastItem = item.dataset.pfislast; var resources = item.dataset.pfresource; const articles = document.querySelectorAll('.tool article'); console.log(showTarget); console.log(lastItem); console.log(resources); if (lastItem == 'Y') { renderTraining(resources); } else { articles.forEach(article => { article.classList.add('hide'); }); } document.querySelector('#' + showTarget).classList.remove('hide'); }) }) document.querySelectorAll('.btn-explanation').forEach(item => { item.addEventListener('click', event => { var showTarget = item.dataset.explanation; document.querySelector('#' + showTarget).classList.remove('hide'); }) }) document.querySelectorAll('.explanation').forEach(item => { item.addEventListener('click', event => { item.classList.add('hide'); }) })